اخبار علم و فناوري نمایش نسخه اصلی

اهمیت گرانول های تزریقی در صنعت تزریق پلاستیک «اطلس پلاستیک»

اهمیت گرانول های تزریقی در صنعت تزریق پلاستیک

467

گرانول های تزریقی صنعت پلاستیک
گرانول های تزریقی ماده‌ای حاصل از بازیافت پلاستیک‌های بازیافتی می باشند. بعد از ذوب کردن ضایعات پلاستیکی با استفاده از دستگاه‌های مختلف، مواد حاصل بعد از سرد شدن به حالت ساچمه‌ای شکل در می‌آیند. 

این ساچمه‌ها را در صنعت با عنوان گرانول می‌شناسیم. در این مقاله به بررسی ساختار و انواع گرانول ها پرداخته و کاربردهای هر یک را نیز با هم مرور خواهیم کرد.

گرانول چه چیزی است؟
در صنعت تزریق پلاستیک، گرانول های تزریقی اهمیت بسیار خاصی دارد. برخلاف تصور برخی که گرانول را نوعی پلیمر تلقی می‌کنند، گرانول ها در واقع شکل خاصی از پلیمرها هستند که به شکل‌های ساچمه‌ای در آمده‌اند. 
گرانول در واقع نوعی پلیمر خاص نیست و ویژگی‌های متفاوتی نسبت به آن‌ها ندارد. پلاستیک‌های خرد شده بعد از اینکه ذوب شدند، برای استفاده در صنعت تزریق پلاستیک یا به عنوان مواد اولیه در سایر صنایع بایستی به حالتی خاص تبدیل شود. 
در دستگاه‌های مخصوص ذوب پلاستیک که اکسترودر نامیده می‌شوند پلاستیک‌های ذوب شده را می‌توان به شکل‌های مختلفی استخراج کرد. اکسترودر که به آن دستگاه گرانول ساز نیز گفته می‌شود، پلاستیک‌ها و پلیمرهای ذوب شده را به اشکال گوناگون درست کرده و استخراج می‌نماید. این قطعات پلیمری اصطلاحاً گرانول نامیده می‌شوند.
گرانول ها در اشکال مختلفی اعم از رشته‌ای و ساچمه‌ای تولید می‌شوند و هر کدام نیز روش تولید خاصی دارد. استفاده از گرانول ها در حال حاضر در صنایع پلاستیکی یکی از پرکاربردترین موارد می‌باشند. 
یکی از انواع آن نیز گرانول های تزریقی هستند و از آن در صنعت تزریق پلاستیک استفاده می‌شود. در عملیات گرانول سازی ضایعات پلاستیکی که شکل و شمایل خیلی منظم و خاصی ندارد، به شکل‌های منظم تبدیل می‌شوند که از آن‌ها می‌توان در بخش‌های مختلف این صنعت استفاده کرد.
-چرا از گرانول ها در صنعت تزریق پلاستیک استفاده می‌شود؟
یکی از محدودیت‌هایی که در صنعت تزریق پلاستیک و دستگاه‌های مربوط به آن وجود دارد این هست که نمی‌توان هر پلاستیکی با هر شکل و شمایلی را در آن‌ها استفاده کرد. ورودی این دستگاه‌ها ایجاب می‌کند که گرانول ها به شکل ساچمه‌ای باشند. برای کسب اطلاعات کامل در زمینه پلیمر های اولیه تزریق پلاستیک مقاله جامع ما در این زمینه را مطالعه کنید.
از این رو است که استفاده از گرانول های تزریقی در این صنعت به شدت فراگیر شده است. گرانول ها به شکل دانه‌ای یا ساچمه‌ای شکل هستند و این موضوع امکان استفاده از آن‌ها برای صنایع تزریقی را به راحتی امکان‌پذیر می‌کند. از این طریق امکان استفاده از پلاستیک‌های ضایعاتی و بازیافتی به راحتی در صنایع امکان‌پذیر شده هست.
دستگاه گرانول ساز
قبل از اینکه به بررسی انواع گرانول های تزریقی بپردازیم، ضرورت استفاده از دستگاه گرانول ساز را با هم مرور می‌کنیم. ضایعات پلاستیکی که برای بازیافت از آن‌ها استفاده می‌شود، هر یک شکل و اندازه مخصوص به خود را دارند. 
به مواد پلاستیکی دور و بر خود نگاه کنید. از دمپایی‌های پلاستیکی گرفته تا وسایل پلاستیکی مورد استفاده در آشپزخانه هر کدام شکل و شمایل مخصوص به خود را دارند. این پلاستیک‌ها در مرحله‌ی بازیافت بایستی به شکل خاصی دربیایند که بتوان از آن‌ها برای ساخت مواد پلاستیکی جدید بهره برد. 
دستگاه گرانول ساز در این قسمت وارد عمل شده و با استفاده از آن می‌توان پلاستیک‌های بازیافتی را تبدیل به شکل‌های گلوله‌ای کرد. البته پلیمرهای نو را نیز با استفاده از این روش می‌توان به شکل گلوله‌ای استخراج کرد تا در هر زمان در صورت نیاز بتوان از این اشکال در صنایع مختلف استفاده نمود.
انواع روش‌های تولید گرانول های تزریقی در صنعت پلاستیک
به کاربرد دستگاه گرانول ساز و نحوه‌ی عملکرد آن اشاره کردیم. اما تولید این ماده در صنعت به دو روش کلی صورت می‌پذیرد. در روش اول که نیاز به دقت و استفاده از دستگاه مخصوص اکسترودر دارد و به روش تولید گرانول خشک هم معروف است، گرانول های تولید شده پس از ذوب پلاستیک در لحظه با استفاده از تیغه‌های سریع این دستگاه خرد شده و با مکنده‌هایی جمع می‌شود.
این روش برای تولید گرانول های تزریقی بسیار سریع‌تر است. روش دوم تولید گرانول در صنعت نیز به روش تولید رشته‌ای معروف است. در این دستگاه‌ها دیگر خبری از تیغه‌های سریع برای برش وجود ندارد.
 در این سبک گرانول ها پس از تولید به صورت رشته‌ای بعد از ذوب کردن پلیمرها، به استخر آب انتقال داده و در استخر سرد می‌شوند. سپس آن‌ها را خرد کرده و برای استفاده در صنایع پلاستیک‌های تزریقی عرضه می‌نمایند.
انواع گرانول های تزریقی در صنعت پلاستیک
گرانول های تزریقی در صنعت پلاستیک در انواع مختلفی ساخته می‌شوند. تفاوت این گرانول ها بیشتر در ساختار کلی آن‌ها است. این ساختار همچنین کاربرد این مواد را نیز در صنایع تعیین می‌کند.
 از این رو کاربران صنایع پلاستیک‌های تزریقی نیز بایستی با انواع آن‌ها آشنا شده و برای استفاده بهینه‌ترین مورد را به کار بگیرند. در ادامه با هر کدام از این گرانول ها آشنا می‌شویم و کاربردهای هر یک را نیز با هم مرور می‌کنیم.
گرانول پلی اتیلن Pe
در حال حاضر انبوهی از انواع گرانول ها در بازار تولید و برای استفاده عرضه می‌شوند. بسیاری از این گرانول ها دارای ساختار کلی مشابهی هستند و از یک گرانول اصلی مشتق شده‌اند.
 خصوصیات کلی این گرانول های تزریقی با هم مشابه است اما برخی از آن‌ها برای ساخت برخی وسایل خاص بهینه شده‌اند. البته گاها استفاده از آن‌ها به جای یکدیگر نیز مشکلی ایجاد نمی‌کند. 
یکی از پرکاربردترین انواع گرانول های تزریقی گرانول پلی اتیلن است که یک پلیمر با ساختار ایده آل محسوب می‌شود که این موضوع باعث شده در صنایع زیادی بتوان از آن استفاده کرد. به طور کلی درصد بالایی از مواد پلاستیکی بازیافتی که برای ساخت گرانول از آن‌ها استفاده می‌شود، جزء خانواده‌ی گرانول پلی اتیلن هستند.
خود گرانول پلی اتیلن در شکل‌ها و شرایط مختلفی ساخته و پرداخته می‌شود. بسته به نوع کاربری مورد نیاز هم می‌توان از پلی اتیلن با چگالی بالا یا پلی اتیلن با چگالی پایین استفاده کرد.
گرانول پلی اتیلن از جمله گرانول های تزریقی است که می‌توان آن را برای تولید درصد بالایی از مواد پلاستیکی به کار برد. با توجه به اینکه این نوع گرانول از مواد پلاستیکی بازیافتی نیز تولید می‌شود در نتیجه از نظر قیمتی نیز کاملاً مقرون به صرفه بوده و همین عامل هم یکی از دلایلی است که باعث رونق بیشتر استفاده از آن شده است.
 کیفیت محصول نهایی نیز به کیفیت گرانول های استفاده شده برای تولید بستگی دارد. از این رو محصول نهایی را نیز می‌توان بسته به کیفیت گرانول مورد استفاده از نظر کیفیت درجه‌بندی کرد.

کاربردهای گرانول پلی اتیلن :
• یکی از کاربردهای اصلی این گرانول برای تولید پروفیل‌های در و پنجره می‌باشد.
• برای ساخت روکش سیم‌های برق می‌توان از این نوع گرانول ها استفاده کرد.
• برای ساخت قوطی‌های پلاستیکی مانند قوطی‌های رنگ می‌توان از این پلیمرها استفاده نمود.
• برای تولید قطعات پلاستیکی مورد استفاده در وسایل و لوازم خانگی نیز می‌توان از این گرانول ها استفاده نمود.

گرانول پلی استایرن Ps :
گرانول پلی استایرن یکی دیگر از انواع گرانول های تزریقی پرکاربرد است که در صنایع تولیدی از آن استفاده می‌شود. برای ساخت گرانول های پلی استایرن هم از مواد بازیافتی و هم از پلیمرهای نو بهره می‌گیرند.
 این گرانول از هیدروژن‌گیری ترکیب اتیلن و بنزن ساخته می‌شود. پلی استایرن را نیز با توجه به نوع ساختار آن، در کیفیت‌های مختلف می‌سازند و عرضه می‌کنند که با توجه به ساختار آن نیز کاربردهای متنوعی می‌توان برای آن برشمرد.
 البته کاربران باید دقت داشته باشند که استفاده از این نوع گرانول های تزریقی مخصوص بخش‌های خاصی از صنایع هست.

کاربردهای پلی استایرن :
گرانول های تزریقی پلی استایرن بسته به ساختاری که دارند در تولید مواد مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نمونه‌های معمولی یا مقاوم این گرانول را می‌توان در تولید انواع ظروف یک بار مصرف به کار برد. اما نمونه‌های مقاوم آن در تولید بلوک‌های یونولیتی دیوار و سقف خانه‌ها استفاده می‌شود.
 همچنین در ساخت قطعات پلاستیکی لوازم برقی، یا اسباب‌بازی‌ها نیز می‌توان از این گرانول استفاده نمود. پلی استایرن به دلیل نوع ساختار مولکولی برای ساخت عایق‌های مختلف نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای ساختن فوم، یخ دان، بدنه یخچال‌ها و ... نیز می‌توان از آن‌ها بهره برد.

گرانول پلی پروپلین pp :
نوع دیگری از انواع گرانول های تزریقی گرانول پلی پروپلین می‌باشد. استفاده از این گرانول به دلیل این که امکان تبدیل آن به هر شکلی به راحتی فراهم می‌باشد، بسیار پرکاربرد شده است. از ویژگی‌های بارز این گرانول می‌توان به وزن سبک و البته قیمت مناسب آن اشاره نمود.
به دلیل نوع مواد شیمیایی به کار رفته در ساختار آن، این گرانول ها انعطاف‌پذیری بسیار زیادی از خود نشان می‌دهند و از این رو گستره کاربردی بسیار زیادی هم دارد. 
از کاربردهای مهم گرانول های تزریقی پلی پروپلین نیز می‌توان به استفاده از آن‌ها در تولید انواع لوازم‌التحریر، لاستیک خودروها، اسباب‌بازی‌های پلاستیکی، روکش سیم، بطری‌ها، لوله‌های انتقال آب و فاضلاب، کیف‌ها و چمدان‌ها و تجهیزات پزشکی اشاره کرد. البته تنوع استفاده از این گرانول بسیار زیاد می‌باشد.

گرانول پلی کربنات pc :
گرانول پلی کربنات از انواع گرانول های تزریقی شفاف محسوب می‌شود که در ساخت وسایل زیادی می‌توان از آن استفاده نمود. اصلی‌ترین ویژگی این گرانول ها را می‌توان شفاف بودن آن‌ها و امکان انتقال نور قلمداد نمود. از این گرانول نیز در تولید مواد پلاستیکی بسیار زیادی اعم از قطعات خودروها، قطعات پلاستیکی لوازم خانگی، تجهیزات پزشکی و .. اشاره نمود. 
به دلیل داشتن مقاومت بالا در برابر حرارت و گرما برای صنایعی از این دست می‌توان از این گرانول به راحتی استفاده کرد. برای ساخت سقف‌های شیشه‌ای و شفاف هم به جای شیشه می‌توان از محصولات تهیه شده از این گرانول بهره برد.

گرانول بادی :
گرانول بادی نیز یکی دیگر از پرکاربردترین انواع گرانول های تزریقی است. این گرانول را می‌توانید در رنگ‌های بسیار متنوع و البته بی‌رنگ در اختیار داشته باشید.
 از گرانول بادی برای ساخت مواد زیادی اعم از سفره‌ها و لوازم یک بار مصرف، انواع سازه‌های بادی پلاستیکی، تولید کفپوش های پلاستیکی در زمین‌های ورزشی، تولید چمن مصنوعی و انبوهی از کاربردهای دیگر استفاده می‌شود.
گرانول های تزریقی از جمله پرکاربردترین مواد اولیه برای صنایع پلاستیک‌سازی می‌باشند. کاربران این صنایع نیز باید نسبت به کیفیتی که از محصول نهایی انتظار دارند و خصوصیاتی که برای آن مد نظرشان است، نسبت به انتخاب انواع گرانول اقدام نمایند.